Ne habozzon, lapozzon híreink között. Közérdekű információk közérthető nyelven.
Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben
Újborkóstolással egybekötött fenséges libalakoma mellett családi programok sokasága várja november 9-10-én a vendégeket a szentendrei Skanzenben, a régi hagyományokra visszatekintő, őszbúcsúztató Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztiválon.
2013-11-08 21:26:16
Libanap Szentendrén
Libanap Szentendrén
A tél kezdetét jelző rendezvényen a barátságtalan idő se riasszon el senkit, hiszen a programok a múzeum búbos kemencéivel fűtött, meghitt, belső tereiben zajlanak, ahol a gyermekeket többek között madáretető készítésével, libás játékokkal, meseszobával, a felnőtteket pedig a Márton-napi búcsú színes szokásaival és a fedett, fűtött sátorban színpadi produkciókkal szórakoztatják.
A szerény Márton püspökről novemberben napjainkban is országszerte megemlékezést tartanak, sőt kultusza Európában is él, napjához pedig számos népszokás kapcsolódik.
November 11-e a paraszti hagyományokban a legeltetés határnapjaként ismert. Ilyenkor vágták le a hízott libákat is, amelyeket a földesúrnak a fizetendő díj részeként ajándékoztak.
A Márton-napjához kapcsolódó libalakomáról az első írásos feljegyzés 1171-ből származik.
A szentendrei Skanzenben november 9-10-én a házakban mindent a frissen készített libás ételek és őszi csemegék illata hat át.

A két nap során a Márton-napi búcsú szokásait a Lajta Néptáncegyüttes tagjainak jóvoltából ismeri meg a közönség: a nők a konyhákban reggel 9 órától szorgoskodnak, kezük alól ízletes libás finomságok mellett almás pite kerül ki, a legkisebbek gyöngykalárist, kórómuzsikát és őszi terményekből játékot készítenek, a fiatalok pedig vasárnap a 15 órakor kezdődő díszes lovaskocsis felvonuláshoz szükséges kocsira való díszekkel foglalatoskodnak, a felvonulást követő táncmulatságra pedig ünnepi viseletet öltenek magukra.
Aki kedvet érez, hogy kipróbálja a kukoricamorzsolást vagy a tollfosztást, lehetősége nyílik bekapcsolódni ezekbe a vidám, őszi, társas munkákba, vagy csak lustán a meleg búbos kemencéhez bújva hallgathatja a szigetközi meséket és a tollfosztó tréfáit.
A fiúknál szombaton 14 órakor sor kerül a legénypróbákra, az ügyességi feladatokat sikeresen kiálló legényeket pedig az eskütétel után legénnyé avatják.
Szombaton bemutatkozik a lelkes harkai közösség: a Harkai Fúvószenekar, a Vadrózsa Vegyes Kórus és a Citera és Furulya Szakkör, akik nem csak műsorral, de harapnivalóval is készülnek; lesz harkai marhapörkölt, sütemény, pogácsa és stangli kóstoló, a portájukon pedig betekintést engednek a kézimunkázás és kosárfonás rejtelmeibe. November 10-én, vasárnap 14:30-kor délutáni litániára és utána szeretetvendégbe hívják a híveket a múzeum Szent Márton tiszteletére felszentelt Óbudavári katolikus templomába.

Régen az inasoknak egészen Márton napig tilos volt munkájukhoz nappal is gyertyát gyújtani. November 11-e feloldotta a tilalmat, s azért, hogy e nap emlékezetes legyen, az inasokat a
gyertyafénynél libapecsenyével vendégelték meg a mesterek. A szokás felelevenítésére a szentendrei Skanzen gyertyamártó műhelyének ajtaját kitárják és bárki márthat magának gyertyát.
A biokertben az érdeklődők a vegyszermentes, környezetbarát kertészkedésről és az őszi kerti teendőkkel kapcsolatban kapnak hasznos és praktikus információkat. Az ÖKO helyszíneken az újrahasznosítás jegyében készülnek a bőrtarsolyok, a `lúdbőrös` fülbevalók, emellett a gyermekek az őszhöz és a libához illeszkedő kézműves foglalkozáson vesznek részt, ahol madáretetőt, kenőtollat, gesztenye figurát, valamint hangszert készítenek dióhéjból, töklevélből és nádból.
Vidám perceket ígér kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt a libalabirintus, a libatiptop ügyességi játék és a család tagjainak koncentrációját igényli a libás társasjáték.
Lakásunk hangulatos dekorálásáról pedig a természet kincseiből összeállított őszi koszorú gondoskodik.
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum természetvédelmi övezetét benépesítő, itthon maradt énekesmadarak téli gondozásáról, etetéséről a fesztivál ideje alatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél lehet többet megtudni.
A madárbarátok zsírból és magokból madáreleséget, tepertőfűzért készíthetnek, miközben madárismereti totóval, memória- és tollfelismerési játékkal is gazdagíthatják tudásukat.

A fesztiválszínpadon egymást érik az előadások, míg a felnőtteknek szombaton a Boggie trio után Lackfi és a Louisiana double, vasárnap Jász András és a Dresch Quartet ad koncertet, addig szombaton a csemetéket Csernik Szende mesemondó után a Vándormuzsikás bábszínház tagjai szórakoztatják, vasárnap pedig Bumberák Maja és Kautzky Armand mond mesét. A rendezvényt a Berka Zenekar őszbúcsúztató koncertje zárja, aki a vendégeket a máglya körüli táncba invitálja.

forrás : Szentendre Skanzen

Bejelentkezés:

Ajánlat kéréshez vagy küldéshez
bejelentkezés szükséges.

Vendég részére
(ajánlat kéréshez)


Szállásadók részére
(ajánlat küldéshez)


Megosztás:

facebook google+ twitter linkedin pinterest
orkut myspace livejournal startlap iwiw
pdf kedvenc email print index

Egyszerű szálláskereső:
  
 Szállás típusa:   
   
   
   
     

30 nap legnézetebb cikkei:

Partnereink:

Fotoverzum, több jó megoldás egy helyen. Bormutató, borkalauz és adatbázis. Fatosz, a vidék házigazdája. Zalai Kilátó, otthon a dombok között. Túrák gyalog és két keréken. OVER Magazín - hírek szabadtéri mozgásról első kézből.