Tud olyan hírt, ami máshol nem jelent meg, de másokat is érdekelhet - írja meg az oldalunkra.
Minden 5. esetben becsapták a vendéget Zalában
Befejeződött az idegenforgalmi főszezon fogyasztóvédelmi ellenőrzése. Dr. Molnár Sándor, a Zala Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője így nyilatkozott a tapasztalatokról.
2012-10-10 11:33:51
Mint a felügyelőség-vezető elmondta, a szakemberek a nyár folyamán ellenőrizték a megye valamennyi frekventált idegenforgalmi településén a vendéglátó és kereskedelmi egységeket, nyári rendezvényeket, fesztiválokat.
A felügyelőség vizsgálatainak túlnyomó többsége az árfeltüntetés előírásainak betartására, továbbá a vásárlói megkárosítás különböző módjainak feltárására irányult.

Dr. Molnár Sándor elmondta, a vendéglátóipari egységeknél a fogyasztóvédelmi ellenőrzések - amelyeket esetenként az éjszakai szórakozóhelyeken is folytattak - kiterjedtek a szeszes-, illetve alkoholmentes italok térfogat ellenőrzésére is. Az idei nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzés-sorozat tapasztalata azt mutatja, minden ötödik esetben becsapták a vásárlókat.

A vizsgálatok során a próbavásárlások 20 százalékában tettek a vendégként rendelő fogyasztóvédelmi felügyelők elé kevesebb mennyiséget, mint amit az árlap szerint rendeltek.
Bár kis eltérések, de így is jelentős jogtalan haszonhoz juttatják a vendéglátót, illetve károsítják a vendéget.

Viszonylag kedvező volt a helyzet a nyugtaadási kötelezettség betartásában, de a kereskedelmi gyakorlat általános követelményeinek ellenőrzése során néhány esetben hiányzott a működéshez kötelezően szükséges és jól látható helyre kitett vásárlók könyve.

Kiemelt feladat a fogyasztók egészségének védelme. E téren rossz tapasztalatokat szereztünk, az ellenőrzéseink felében kiszolgálták a 18 éven aluli fiatalokat dohánytermékkel és szeszesitallal - mondta a felügyelőség-vezető, hozzátéve, ezt fokozottan ellenőrzik az év hátralevő részében is.

A szezon folyamán, az augusztus végi zárást követően összesített adatok szerint a fogyasztóvédelmi felügyelőség megyei munkatársai az összes ellenőrzés 38 százalékában tártak fel szabálytalanságokat.
A jogsértő vállalkozásokat az esetek többségében kötelezésre szóló határozattal szankcionálták, míg fogyasztóvédelmi bírsággal csak a súlyos jogsértést elkövetőket sújtották.



forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Bejelentkezés:

Ajánlat kéréshez vagy küldéshez
bejelentkezés szükséges.

Vendég részére
(ajánlat kéréshez)


Szállásadók részére
(ajánlat küldéshez)


Megosztás:

facebook google+ twitter linkedin pinterest
orkut myspace livejournal startlap iwiw
pdf kedvenc email print index

Egyszerű szálláskereső:




  
 Szállás típusa:   
   
   
   
  



   





30 nap legnézetebb cikkei:

Partnereink:

Fotoverzum, több jó megoldás egy helyen. Bormutató, borkalauz és adatbázis. Fatosz, a vidék házigazdája. Zalai Kilátó, otthon a dombok között. Túrák gyalog és két keréken. OVER Magazín - hírek szabadtéri mozgásról első kézből.