Híreink között megfér egymás mellett helyi esemény vagy országos rendezvénysorozat is.
Mária Terézia és Grassalkovich torták a Barokk év megnyitón
Már csak egy hónap van hátra, és megkezdődik a Gödöllői Barokk Év rendezvénysorozat, aminek keretében Mária Terézia királynő gödöllői látogatásának 260. és Grassalkovich I. Antal halálának 240. évfordulójára emlékezik a város.
2011-02-04 05:26:27
Megnyitó - fotó : Száva István
Megnyitó - fotó : Száva István
A kettős évfordulót a kulturális rendezvények mellett több érdekesség is emlékezetessé teszi.
A bélyeggyűjtők örömére a Magyar Posta is megemlékezik az évfordulókról, ebből az alkalomból ? az önkormányzat és a Gödöllői Értékvédő Egyesület kezdeményezésére - újabb gödöllői bélyeget bocsát ki, hozzá tartozó borítékkal. Ezeket március 5-én a Barokk Év nyitónapján mutatják be a Városi Múzeumban, s itt lesz lehetőség az elsőnapi bélyegzésre is. A bélyegen a Grassalkovich kastély, a hozzá készült díszborítékon Grassalkovich Antal látható.
Szintén itt, a múzeumban mutatják be az évforduló tiszteletére a Solier cukrászata által készített Mária Terézia, és a Grassalkovich Antal tortát. Mint azt Soljár Csaba, a cukrászda tulajdonosa elmondta, a két különlegesség megalkotását hosszas kutatómunka előzte meg. Ennek során áttanulmányozták a XVIII. század receptúráit, ízvilágát, valamint a királynő és az egykori főúr kedvenc édességeit. Természetesen a szakemberek igyekeztek olyan tortákat alkotni, amelyek megfelelnek a mai elvárásoknak is. Az elmúlt hónapokban folyamatosan tesztelték a készítményeket, s azoknak az összeállítását, receptjét a cukrászda vendégeinek véleménye alapján véglegesítették. A Mária Terézia és a Grassalkovich Antal torták országos, de mondhatni európai bemutatójára és kóstolójára a szakmai sajtó jelenlétében kerül majd sor március 5-én. A torták a bemutatót követően egy ideig csak itt, a Solier Cukrászdában lesznek kaphatók, ugyanis egyedül ők kapták meg a forgalmazás és a névhasználat jogát, a termékek levédése pedig garanciát nyújt majd arra, hogy a későbbiekben mindenhol ugyanazt a minőséget, ugyanazt az összeállítású terméket kapják a fogyasztók, mint pl. a Dobos torta esetében.
Az ünnepség központi eseménye a Gödöllői Városi Múzeum új időszaki kiállításának a megnyitója lesz. A ?Birodalmam alatt?? (Gróf Grassalkovich I. Antal) ? Gödöllő mezőváros élete a XVIII. században című, a paraszti létet, a jobbágyság mindennapjait bemutató tárlat számtalan különlegességgel szolgál majd az érdeklődőknek. Valóságos időutazásra nyílik majd lehetőségük a látogatóknak, mivel a korabeli dokumentumok feldolgozásának eredményeként animáció segítségével rekonstruálják, hogyan is nézhetett ki a korabeli település. A tárlat az egykor itt élők mindennapjainak teljes spektrumát bemutatja, így ennek részeként a XVIII. század temetkezési kultúráját is megismerhetik az érdeklődők. Ehhez egy különleges leletet kap kölcsön a Gödöllői Városi Múzeum: a váci Fehérek Temploma Memento Mori kiállításáról érkezik hozzánk egy eredeti, XVIII. századi zárt koporsó. Természetesen egyéb, a temetkezéshez kapcsolódó tárgyak is bemutatásra kerülnek majd.
A nyitónap rendezvényeiből nem marad ki a Grassalkovich kastély sem, aminek parkjában ezen a napon adják át Mária Terézia királynő, egykor a Milleniumi Emlékművet díszítő szobrát. A szobrot eredetileg decemberben szállították volna a kastélyba, azonban akkor a hirtelen bekövetkezett hideg idő miatt erre ne kerülhetett sor. A királynő szobrát február 14-én szállítják Gödöllőre a Szépművészeti Múzeumból, amit majd a tavaly felújított parkban, a szökőkút mögött, a Királydombi pavilonnal egyvonalban helyeznek el úgy, hogy az útról mindenki számára könnyen megközelíthető legyen.
A megnyitó programsorozatát este, a kastély dísztermében barokk hangverseny zárja.

A fotó szerzői jogaival Száva István rendelkezik, további fotói itt tekinthetők meg.

forrás: balatoniwiw.hu

Bejelentkezés:

Ajánlat kéréshez vagy küldéshez
bejelentkezés szükséges.

Vendég részére
(ajánlat kéréshez)


Szállásadók részére
(ajánlat küldéshez)


Megosztás:

facebook google+ twitter linkedin pinterest
orkut myspace livejournal startlap iwiw
pdf kedvenc email print index
Szállás(ok) a településen:

Egyszerű szálláskereső:
  
 Szállás típusa:   
   
   
   
     

30 nap legnézetebb cikkei:

Partnereink:

Fotoverzum, több jó megoldás egy helyen. Bormutató, borkalauz és adatbázis. Fatosz, a vidék házigazdája. Zalai Kilátó, otthon a dombok között. Túrák gyalog és két keréken. OVER Magazín - hírek szabadtéri mozgásról első kézből.