üdül_regisztrál

   Szállás kereső vendég

   regisztráció

    feltételek a regisztrációs űrlapon

    Képtelenség, hogy ne legyünk képesek képet adni utazási hírekhez, ha mégis - küldjön képet Ön.
Csupasz turkálók a Vadasparkban
A Szegedi Vadasparkban április elején átadott Zsiráf-ház egyik lakó-közössége legalább akkora feltűnést keltett, mint a hosszúnyakú patások.
2011-04-11 10:23:32
Szép nem vagyok, mégis hóditok ..
Szép nem vagyok, mégis hóditok ..
A csupasz turkálók szokatlan kinézete, a tetszetős bemutatójuk és a faj különlegessége egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy ők is a Vadaspark sztárjai legyenek.
Európa kevés állatkertjében mutatják be a fajt, Magyarországon első ízben Szegeden találkozhatnak velük a látogatók.
A turkálók igazi biológiai "csodabogarak". A rágcsálók közé tartoznak, azon belül is a sülök a legközelebbi rokonaik. A gerincesek között egyedülálló módon a hangyákhoz és a méhekhez hasonló társadalomban élnek, tehát van közöttük királynő, katona és dolgozó.
Rágcsálóhoz mérten matuzsálemi kort érhetnek meg, akár 30-40 évig is élhetnek. Ez, és a rendkívül jó regenerálódó képességük miatt kutatják a tudósok a daganatos betegségeket nem ismerő állatokat, vajon mi lehet a titkuk?
A csupasz turkálók Kelet-Afrika száraz szavannáin, a maguk által ásott járatrendszerekben élnek, és növényekkel (gyökerekkel, gumókkal) táplálkoznak. Hatalmas metszőfogaikkal ásnak, amelyeket a szájuktól független tud mozgatni (tehát csukott szájjal ás). Az izmainak harmada szolgálja ezt az ásóberendezést. A fogak egyben fegyverek is, a szűk járatokban eredményesen szállnak szembe a kígyókkal is.
A járatrendszerük kamrákból és azokat összekötő csatornákból áll. A kamrák közül van, amelyet ?nappalinak?, van, amit wc-nek, és van, amit alvásra használnak. Nagyon gyenge teljesítményű a hőháztartásuk, 26 és 32 Celsius-fok az optimális számukra, ha huzamosabb ideig hidegebb vagy melegebb körülmények között vannak, elpusztulnak.
Szegeden jelenleg öt fiatal turkáló él, amelyek a német Osnabrücki Állatkertből érkeztek még tavaly.

forrás : Önkormányzati Sajtószolgálat

Bejelentkezés:

Ajánlat kéréshez vagy küldéshez
bejelentkezés szükséges.

Vendég részére
(ajánlat kéréshez)


Szállásadók részére
(ajánlat küldéshez)


Megosztás:

facebook google+ twitter linkedin pinterest
orkut myspace livejournal startlap iwiw
pdf kedvenc email print index
Szállás(ok) a településen:

Egyszerű szálláskereső:
  
 Szállás típusa:   
   
   
   
     

30 nap legnézetebb cikkei:

Partnereink:

Fotoverzum, több jó megoldás egy helyen. Bormutató, borkalauz és adatbázis. Fatosz, a vidék házigazdája. Zalai Kilátó, otthon a dombok között. Túrák gyalog és két keréken. OVER Magazín - hírek szabadtéri mozgásról első kézből.