Képtelenség, hogy ne legyünk képesek képet adni utazási hírekhez, ha mégis - küldjön képet Ön.
Busójárás 2013. február 7-12. Mohács
A busójárás hagyománya a XVIII. század óta töretlen. Régen a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és `bao-bao!`-t ordítozó busócsoportok tulajdonképpeni célja az volt, hogy házról-házra járva kifejezze jókívánságait.
2013-01-31 05:42:27
Busók
Busók
A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába.
A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.

A részletes program letölthető oldalunkról is.

A mai busójárás a régi népszokás központjában, a Kóló téren kezdődik. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

Hogy a Busójárás igazi élmény – és ne rossz emlék legyen…

Annak érdekében, hogy a Busójárás az első pillanattól az utolsóig valódi élmény legyen mindenki számára, amit semmilyen kellemetlenség sem árnyékol be, a szervezők az alábbiakat ajánlják a rendezvényre érkezők figyelmébe:

A 0-3 éves korú gyermekeket a felvonuló, vagy álló tömegbe a szülők ne vigyék, ne engedjék: a kicsik az ágyúlövéstől, kolompolástól, a nagy tömegtől és a körülöttük lévő egyéb idegen ingerektől könnyen megijedhetnek, emiatt csökken a biztonságérzetük.

Babakocsit a tömegbe bevinni veszélyes, mivel a busóálarcon a szemnek fúrt kis lyuk miatt a busónak nincs térlátása, ezért a mellette, alatta, felette lévő tárgyakat, felvonulókat nem látja.

A Busójáráson lovas kocsik, traktorok is közlekednek az emberek között: a babakocsival való biztonságos közlekedést, félrehúzódást a tömeg akadályozza, ami balesetveszélyes szituációkhoz vezethet.

Máglyaégetésnél nagy a füst: a hatalmas tüzet körülállók azt belélegzik, valamint parázs és pernye szállhat a ruhájukra, bőrükre.

Tisztelt Vendégeink, kérjük ne a legjobb, legelegánsabb ruhájukban érkezzenek a Busójárásra, ami megsérülhet, bepiszkolódhat, mert ilyenkor nagyon sokan étellel, itallal a kézben haladnak a tömeggel: sajnos gyakran előfordul, hogy véletlenül teával, forralt borral vagy zsíros, meleg étellel piszkítják be egymás ruháját. Az ilyen okból bekövetkezett károkért Mohács Város Önkormányzata nem vállal felelősséget!

Tisztelt Vendégeink a máglyát saját felelősségükre úgy közelítsék meg, hogy a füst, a pernye és a parázs az egészségükben, testi épségükben és ruházatukban ne okozzon kárt!

Megértésüket kérve, tisztelettel:

a Mohácsi Busójárás szervezői

Mohácsi busójárás.

forrás: Mohácsi Busójárás

Bejelentkezés:

Ajánlat kéréshez vagy küldéshez
bejelentkezés szükséges.

Vendég részére
(ajánlat kéréshez)


Szállásadók részére
(ajánlat küldéshez)


Megosztás:

facebook google+ twitter linkedin pinterest
orkut myspace livejournal startlap iwiw
pdf kedvenc email print index
Szállás(ok) a településen:

Egyszerű szálláskereső:
  
 Szállás típusa:   
   
   
   
     

30 nap legnézetebb cikkei:

Partnereink:

Fotoverzum, több jó megoldás egy helyen. Bormutató, borkalauz és adatbázis. Fatosz, a vidék házigazdája. Zalai Kilátó, otthon a dombok között. Túrák gyalog és két keréken. OVER Magazín - hírek szabadtéri mozgásról első kézből.