szállás_regisztrál

   Szálláshely ingyenes

   regisztrációja !

    feltételek a regisztrációs űrlapon

    Híreinket saját weboldalán is felhasználhatja, beágyazható aktív hírablakunkon keresztül.
Balaton átrepülés 100 éve
A korabeli újságokban is megjelent rövid hír, tömören, szárazon: 1911. augusztus 28-án Lányi Antal hadnagy elsőnek repülte át a Balatont, Badacsony és Fonyód között??.
2011-08-29 05:24:22
illusztráció : Blériot repülőgép
illusztráció : Blériot repülőgép
Lányi Budapesten született 1886. december 27-én. 1906-ban avatták hadapród tiszthelyettessé, 1908-ban hadnaggyá nevezték ki, 1909-ben szolgálatteljesítés közben olyan súlyosan megsérült, hogy az orvosi felülvizsgálat alapján 1910. január l-jével mint ?rokkant, népfelkelési fegyveres szolgálatra is alkalmatlant? két évi időtartalomra ideiglenes nyugállományba helyezték. Lakóhelyéül Nagyváradot választotta. Ekkor kezdett behatóbban foglalkozni az aviatikával.

Már 1909-ben elkészítette saját kétfedelű siklóját és ezen repült először sikeresen. 1910-ben készítette el az első motoros repülőjét, és 1911-ben a második motoros változatot.

Egyesek szerint ezzel repülte át a Balatont, azonban megállapítást nyert az a tény, hogy Lányi hadnagy ebben az időben Rákoson híres oktató volt egy ?Blériot" típusú egyfedelű gépen, és valószínűnek tűnik, hogy ezzel hajtotta végre ezt a bravúros, egyedülálló feladatot.

A teljes cikk megtalálható a balatoniwiw.hu oldalon.

Köszönet azoknak, akik nem felejtenek.

forrás : balatoniwiw.hu

Bejelentkezés:

Ajánlat kéréshez vagy küldéshez
bejelentkezés szükséges.

Vendég részére
(ajánlat kéréshez)


Szállásadók részére
(ajánlat küldéshez)


Megosztás:

facebook google+ twitter linkedin pinterest
orkut myspace livejournal startlap iwiw
pdf kedvenc email print index
Szállás(ok) a településen:

Egyszerű szálláskereső:
  
 Szállás típusa:   
   
   
   
     

30 nap legnézetebb cikkei:

Partnereink:

Fotoverzum, több jó megoldás egy helyen. Bormutató, borkalauz és adatbázis. Fatosz, a vidék házigazdája. Zalai Kilátó, otthon a dombok között. Túrák gyalog és két keréken. OVER Magazín - hírek szabadtéri mozgásról első kézből.